Navigate / search

2013 Highlights

Design Awards
This year, the jurors selected 12 submissions for Award distinction. Specifically, (1) Honors Awards for Architecture, (1) Merit Awards for Architecture, (1 ) Merit Award for Interior Architecture, (4) Merit Award for Urban Design and (3) Merit Award for Sustainable Design.

In addition, two recipients of the AIA Hong Kong Scholastic Award 2013 have been selected by the University of Hong Kong and the Chinese University of Hong Kong.

The AIA Hong Kong would like to express sincere thanks and appreciation to the jurors for participation. The jurors for the 2013 Design Awards include:

Mr. George H. Miller, FAIA – Jury Chair
Partner, Pei Cobb Freed & Partners LLP
President 2010, The American Institute of Architects
Chair 2015, AIA International Committee Advisory Group

Mr. Mohsen Mostafavi, RIBA
Dean of Faculty of Design
Alexander and Victoria Wiley Professor of Design
Harvard University Graduate School of Design

Mr. George Kunihiro, FAIA
Professor of Architecture, Kokushikan University
Principal Architect and Chairman, T-Life Architecture Collaborative
Director 2013-16, AIA International Region

Dr. Lynne DiStefano, HKICON Hon. AIA (HK)
Adjunct Professor and Academic Advisor
Architectural Conservation Programme, The University of Hong Kong
President, Hong Kong Institute of Architectural Conservationists

Dr. Christine E. Bruckner, FAIA HKIUD LEED AP BEAM Pro
Co-Chair and Technical Advisor, 2013 Honors & Awards Committee
Chair 2013 ICAG; Secretary 2013 / President 2014 AIA International Region

Dr. Sujata Govada, Assoc. AIA
Co-Chair, 2013 Honors & Awards Committee

Mr. Gregory Leong, AIA
Technical Advisor, 2013 Honors & Awards Committee

Scholastic Awards
The AIA Hong Kong is pleased to announce that this year’s recipients of AIA Hong Kong Scholastic Awards are:
Ms. Wu Shuqin, The Chinese University of Hong Kong
Ms. Cui Yujing, The University of Hong Kong

Honorary Membership & Citations
The AIA Hong Kong is pleased to announce this year’s Honorary Members and Chapter Citations recipients.

AlA Hong Kong Chapter Citation

GWULO: Old Hong Kong
Mr. David Bellis, Founder

In recognition of distinguished achievement in the Chapter’s region for collecting, researching and sharing thousands of historic photographs of our buildings, relics, neighborhoods and people, now preserved in the interactive website, Gwulo.com, thereby raising public awareness and appreciation for the physical and cultural heritage of Hong Kong.

SOHO CHINA
Mr. Pan Shiyi, Chairman, and Ms. Zhang Xin, Chief Executive Officer

In recognition of distinguished achievement in the Chapter’s region by one of the most prominent real estate developers in China for their sustained advocacy of innovative architecture in such iconic developments as the Commune by the Great Wall; Jianwai, Sanlitun and Galaxy SOHO projects; among many other property developments.

Project Little Dream
Mr. James Mak, Chairman;
Mr. Francis Wong, Director of Research and Development; Mr. Nelson Huen, Mr. Anthony Chu, Ms. Alison Cheng, Mr. Lam Long Tat, Ms. Tiffany Leung and Ms. Ophenia Wong, Research and Development Officers

In recognition of distinguished achievement in the Chapter’s region by a fully student-run volunteer organization and registered charity that furthers education for underprivileged children in rural Cambodia with both idealism and pragmatism in their ongoing program to design and build schools and communal facilities with sustainable vernacular architecture.


AlA Hong Kong Honorary Affiliate Membership
Mr. Christopher Law, RIBA HKIA Hon.AIA(HK)
In recognition of distinguished achievement in the Chapter’s region for dedicated social activism with community service organizations, sustained commitment to heritage conservation, and early advocacy of intelligent and green buildings such as the INTEGER Hong Kong pavilion and INTEGER Kunming project in China.

Academic 3, City University of Hong Kong by Ronald Lu & Partners

Winner: Ronald Lu & Partners
Award: Honor Award for Architecture

Academic 3 is a new 20-storey landmark building in the centre of the City University of Hong Kong with a total floor area of 37,300 square meters. It comprises of classrooms, teaching and research laboratories, multi-function rooms, common areas, administrative offices, a 600-seat lecture theatre, a canteen, and a roof garden. It forms the Connector between sectors of the campus and offers an innovative Green Heartland in an urban university.

The City University of Hong Kong required a new teaching and administration building in its Kowloon campus to accommodate its expanding intake of students in light of the new local 3+3+4 teaching structure. Four key principles drove the Architect’s design solution for the building when working with the site parameters of location and height for a tower; forming a strong connection between the remote dormitory sector uphill and the campus centre downhill, erecting a level green deck across the sloping site to recover the greenery, embedding sustainable design to create a green icon against the backdrop of Lion Rock, and elevating the ground plane to enhance permeability and natural environment at street level.

More than just functional facilities, the new building on Tat Chee Avenue has given the university an iconic new centre for both its students and staff, vastly improved public amenities and circulation and has provided the university campus with a new prominent Green Heartland in such a high-density community.

Hysan Place, Hong Kong by Kohn Pedersen Fox Associates

Winner: Kohn Pedersen Fox Associates
Award: Merit Award for Architecture and Sustainable Design Award

Hysan Place is a 40-story, Grade-A mixed-use development located in the heart of Hong Kong’s prime shopping mecca, Causeway Bay. Developed by Hysan, the area’s largest commercial landlord, the project is the first new Grade-A office building in Causeway Bay in 15 years.

Configured with commercial office space above retail floors and flexible semi-retail floors, which can be leased as office or retail, depending on market conditions. Its massing consists of a series of shifting forms, each tailored to its specific function. These forms generate vertical Sky Gardens over the height of the building, providing rooftop oases for users and openings for prevailing breezes to pass through the building, improving the local environment.

The tower’s progressive design is as much about benefiting the local environment as it is about the more broadly accepted definition of sustainability as a means to reduce energy usage and thus the buildup of greenhouse gases around the world.

Times Museum, Guangzhou, China by CL3 Architects Ltd.

Winner: CL3 Architects Ltd.
Award: Merit Award for Interior Architecture & Sustainable Design Award

Times Museum is an adaptive reuse project occupying 4 documentary blocks used to house factory workers in 1980’s Guangzhou, Southern China.

Having been unoccupied and gone to neglect, the project is to convert the buildings into a museum for Contemporary Art on the first 2 levels, with an adjoining bookshop and café, and 4 levels above that into studio workshops for designers.

Using a sustainable approach to the project, the use of natural ventilation is maximized be creating a large canopy on top to shelter the four buildings, and open glass and metal bridges to connect them to newly installed elevators.

Existing open walkways are enclosed with metal mesh to retain natural air flow. As a result, no air conditioning system is installed for the entire public area. The studio workshops retain existing openable windows and doors onto balconies. Air conditioning system is only used in selective areas as needed, like the café and the galleries where climate control is essential.

Keeping use of new wall finishes to a minimum, the interior spaces has a raw look contrasting the metal and glass bridge connections and the mesh enclosures. 3 large clusters of bamboo planting add a sense of green nature, and dramatic diffused lighting gives an Asian tranquility to the long internal avenue, terminating in a stepped stadium seating area which can also be used for art display.

Masan Group Office, Singarpore by M Moser Associate Ltd.

Winner: M Moser Associate Ltd.
Award: Merit Award for Interior Architecture

Masan Group’s first office outside Vietnam was largely intended as a symbol of the firm’s rise in international prominence, its forward-looking character, and as an acknowledgment of its deep roots in Asian tradition.

With only a small work area needed, most of the 464 sq-m space is devoted to client-facing amenities. Upon entering, the visitor’s gaze falls upon a razor-thin film of water covering two-thirds of reception’s floor area. This stunning arrival experience is further enhanced by the placement of a glass-encased conference room atop a wooden raft which ‘floats’ upon the water’s surface. The composition serves as a powerful symbol of Vietnam’s way of life along the Mekong River while connecting the office with its location at Singapore’s Marina Bay.

It is also here that the design’s painstaking engineering is at its most impressive: the water feature required exacting considerations of weight-loading on the floor plate, waterproofing, and multiple leak detection systems to execute. As a subtle touch of branding, Masan Group logos break the water’s surface like stepping stones.

Capitalising on the outstanding exterior views, transparent glass was used wherever partitioning was necessary within the space. Leather privacy panels – each repeating the geometry of the Masan logo – were applied at approximately eye-level on the partitions, balancing out the transparency with a degree of visual privacy. Furniture for the office was carefully selected to provide a balance of contemporary aesthetics, comfort, and a ‘residential’ or ‘hospitality’ feel that would soften the hard edges of the minimalistic architecture.

Marco Polo Gateway Hotel, Hong Kong by CL3 Architects Ltd.

Winner: CL3 Architects Ltd.
Award: Merit Award for Interior Architecture

Located on Canton Road, one of the busiest high end shopping districts in Hong Kong, the Gateway Hotel is a retrofit of a 24 years old hotel which was initiated as a proposal by the Interior Design team to rebrand the hotel to bring it in line with the high end retail shoppers who would become the customers of the hotel.

The design challenges the nature of conventional mid-range tourist hotel design with a simple, elegant and artistic approach that complements the fashion worshipers who will frequent the hotel.

The hotel lobby is enclosed in a double height glass box, which showcased a dramatic artistic installation of an oversized “bird cage” with red glass ribbons “flying” though it.  Dark timber and beige marble frame the installation and create a dramatic monochromatic three dimensional quality to the space.

Inside, the lobby is minimalistic in black and white tones catering for the high traffic from the 400+ rooms within the hotel.  The goal is to create and Asian Zen garden atmosphere to contrast the energetic retail activities outside.

Taichung Greenbelt, Taichung, Taiwan by AECOM Asia Company Ltd.

Winner: AECOM Asia Company Ltd.
Award: Merit Award for Urban Design and Sustainable Design Award

Having been named the “World’s Best Cultural and Art City” by the World Leadership Forum in 2007, the City of TaiChung engaged us to transform its 6.5 hectares greenbelt, stretching 3.6 kilometers in length from the National Museum of Natural Science to the National Taiwan Museum of Fine Arts, into a cultural and art greenway to reflect the city’s vibrant scene and its commitment to sustainability.

The Calligraphy Greenway was one of the top five national urban development agendas for Taiwan in 2009. It features five zones – the Hill of Science, The Heart of Culture, Zero-carbon Corridor, SOHO Spirit, Elite Life Style.

Our design took an eco-friendly and community-oriented approach – aiming to rearrange the existing space into a leaf-vein like ecological network, providing a more spacious and comfortable city green lung to citizens and tourists alike. It also draws visitors of the National Gallery, Science Museum and other key nodes together and accelerates the tourism, adjacent communities, and economic development of the region.

The design metaphor translates Chinese calligraphy into physical movements and landscape elements to blend this public realm with existing activities and context. By applying landscape paving, planting and other space factors, the 2D calligraphy evolved into a 3D spatial movement allowing visitors to fully experience the calligraphic beauty through tactile, auditory, and visual feelings. Upon completion of construction, the Calligraphy Greenway successfully re-organized the adjacent urban fabric and communities and increased their land value by more than 20%.

Pak Tsz Lane Park, Hong Kong by Ronald Lu & Partners

Winner: Ronald Lu & Partners
Award: Merit Award for Urban Design

A century ago, the Furen Society, veiled in the alleyways of Pak Tsz Lane, sowed the seeds to the Xinhai Revolution. In 2011, its surrounding site has been revitalized as a courtyard park with conserved trees, old stone wall and a water well, and traced the footprint of historic settlement lot plans. With due respect to the as-found site formation and configuration, the park design comprises a feature pavilion, terraced exhibition spaces linked in ramps and a children play area. The park opens at the centenary of and commemorates this place as the breeding ground to the Xinhai Revolution.

While the design is humble with whitish wall plasters, Chinese granite pavers, recycled timber with script inscription, and bronze sculpture, the architectural elements are infused with revolutionary spirit. Visitors and locals both young and old can traverse time through space or rest in this hidden urban oasis.

Beijing Bohai Innovation City, Beijing, China by Skidmore, Owings & Merrill LLP

Winner: Skidmore, Owings & Merrill LLP
Award: Merit Award for Urban Design

A new model of compact, environmentally enhanced urban design by SOM for the rapid development of satellite cities along Chinese high speed rail corridors has won an international design competition with its Beijing Bohai Innovation City Master Plan.

The plan leverages the economic and lifestyle assets of the Beijing-Tianjin corridor by centering the new environmentally friendly district along the high-speed-rail line linking the national capital to the port city of Tianjin. The city expansion will host 17.6 million square meters of mixed-use development, with a focus on providing a premier headquarters location for advanced industries in the dynamically growing Bohai Rim, a region that already accounts for more than a quarter of China’s GDP.

With half the 1,473-hectare site allocated to open space and nature, the Beijing Bohai Rim is a human and family-oriented mixed-use urban community within an environmentally friendly framework to attract talented people and forward-thinking Chinese and international firms that want to position themselves in the same way.

The master plan is designed with a central business district organized around a high speed train station and five distinct neighborhoods offering diverse housing, education, shopping and work destinations. It modifies the street grid to incorporate existing road alignments while enhancing connectivity to the high speed rail station and creating special view corridors to landmark developments.

By uniting high-speed rail with metro lines, bus rapid transit, local streetcar and a state-of-the-art electric car fleet, the plan enables 80 percent of the city’s personal transportation to be by transit, walking and bicycling. Combined with pedestrian and bicycle friendly street design, this network conveniently connects residents to neighboring workplaces, schools and cultural amenities along green streets and corridors.

International Finance Centre, Seoul, South Korea by Arquitectonica

Winner: Arquitectonica
Award: Merit Award for Urban Design

This major commercial development of 507,075m2 is located in the heart of Seoul, and contains three 29-55 story office towers, a 434-room 5-star hotel, and a major underground retail mall with connections to public transport systems. The client’s Seoul Headquarters is located in the north-east tower. The design’s site plan emphasizes an efficient circulation between the towers and the mall, while at the same time drawing the buildings together in a lush, green environment. The tower forms are derived from efficient rectangular floor-plates with shallow chamfers at the corners, thereby creating an image of dynamic crystals rising up from the ground, and forming a unique image against the Seoul skyline.

The complex becomes a new hub for the financial, securities and insurance companies concentrated in Seoul. It features three international A-grade commercial office towers, a five-star hotel, three-level luxury retail mall, megaplex cinema complex, fine dining and drinking establishments and significant new outdoor public spaces. The site is located at the center of Yeouido Island, and serves as a major pedestrian link between the subway station and Riverside and Yeouido Plaza Park.