Navigate / search

2016 Highlights

Design Awards

This year, the jurors selected 8 submissions for Award distinction. Specifically, (2) Honors Awards for Architecture, (2) Merit Awards for Interior Architecture, and (3) Merit Awards for Urban Design, (1) Merit Award for Unbuilt.

In addition, two recipients of the AIA Hong Kong Scholastic Award 2016 have been selected by the University of Hong Kong and the Chinese University of Hong Kong.

The AIA Hong Kong would like to express sincere thanks and appreciation to the jurors for participation. The jurors for the 2016 Design Awards include:

Mr. Steven Miller, FAIA, RIBA – Jury Chair
International Director, The American Institute of Architects

Mr. Yu-Ngok Lo, AIA, NOMA, CDT, LEED AP, NCARB
Principal, YNL Architects

Mr. Vincent Ng, HKIA, RIBA, RAIA, HKIUD, APEC, Architect, RA, AP, JP
President, Hong Kong Institute of Architects

Prof. Nasrine Seraji, AA, dipl, RIBA
Professor and Head of Architecture Department, The University of Hong Kong

Mr. Takashi Yanai, AIA
Managing Partner, Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects

Mr. Brian Jan, Assoc. AIA
Chair, 2016 Honors & Awards Committee

Mr. Gregory Leong, AIA
Technical Advisor, 2016 Honors & Awards Committee

Scholastic Awards
The AIA Hong Kong is pleased to announce that this year’s recipients of AIA Hong Kong Scholastic Awards are:
Mr. Farzad Lee Kai, The Chinese University of Hong Kong
Ms. Alana Tam Wing Yan, The University of Hong Kong

Citation
The AIA Hong Kong is pleased to announce this year’s Chapter Citation recipient.

AlA Hong Kong Chapter Citation

Urban Discovery

In recognition of significant contributions in the Chapter’s region for engaging local communities with events, exhibitions, city walks and mobile apps to promote heritage buildings and neighborhoods as cultural and economic assets in Hong Kong and throughout Asia.

Honor Award for Architecture:
Ng Teng Fong General Hospital by HOK International (Asia/Pacific) Ltd.

Winner: HOK International (Asia/Pacific) Ltd.
Award: Honor Award for Architecture

The NTFGH will be the first regional hospital in Singapore to be built together with a community hospital from ground up to bring about seamless integration for right-sizing of care. Managing the two hospitals almost as one will ensure a coordinated approach to aligning vision, objectives, manpower, patient records, shared facilities and patient care plans. These efforts will translate into more cost-effective and affordable quality healthcare.

Providing patient-centered amenities and sustainable design were the focus during planning for the healthcare hub, which includes the eight-story NTFGH Clinic Tower, the 12-story NTFGH Ward Tower and the Jurong Community Hospital.

The sustainable strategies create a facility that functions like a vertical healing garden. The design team was challenged to provide a window for every patient. Innovative fan-shaped floor plans made this possible in the NTFGH Ward Tower. The individual windows and views of sky gardens, located on every floor, promote healing environments for patients and visitors while maximizing natural daylight and improving ventilation without the use of air conditioning.

Oriented to reduce solar gain and capture prevailing breezes, the unique floor arrangement allows for double the amount of natural ventilation. The project also includes solar thermal hot water heating and a large photovoltaic array. The project has also been rated Platinum under Singapore’s Green Mark program.

The resulting patient room layout of staggered beds and garden clusters accessible to all is unique in global healthcare design. The healing power of sunlight, fresh air, and plantlife has never been so uniquely used.

Honor Award for Architecture:
Jiangxi Nanchang Greenland Zifeng Tower by Skidmore, Owings & Merrill LLP

Winner: Skidmore, Owings & Merrill LLP
Award: Honor Award for Architecture

The Jiangxi Greenland Zifeng Tower, a striking presence on the Nanchang skyline, accommodates a mixed-use program of hotel, retail, and office space; elevates the visibility of the Gaoxin business district; and meets both needs in a highly sustainable way.

At ground level, the site is an important meeting place and thoroughfare for the neighborhood, landscaped to create a cohesive design that extends from the ground plane to the roof of the retail podium. The tower has a central core, ensuring floor plates are highly flexible. Office floors occupy the bottom two-thirds of the building, while the top 18 stories house a luxury hotel. The change in program near the top is registered by the “Great Window”—an aperture carved into the tower’s mass. Formally, the Great Window transitions the floor plates to a suitable size and layout for the hotel function while distinguishing the tower on the skyline.

The aluminum diagrid shading-fin system adds a geometric texture to the building, drawing attention to the two primary programs, as well as preventing excessive solar heat gain. The diagrid is also programmed with tiny LED lights that provide illumination at night at a fraction of the energy expenditure of buildings programmed with more conventional lighting sources.

The tower incorporates other high performance features that help it achieve LEED© Silver certification, including high-performance glass and low-flow features.

Enhancing public space and seamlessly integrating a variety of programs, the mixed-use Jiangxi Greenland Zifeng Tower indicates that the future development of China’s burgeoning cities can be both environmentally responsible and beautiful.

Merit Award for Architecture:
The Hemispheres by CL3 Architects Ltd.

Winner: CL3 Architects Ltd.
Award: Merit Award for Architecture

The Hemispheres is a high-rise residential tower which consists of 119 units. It is located in the Tin Hau area with close proximity to Victoria Park in Hong Kong. It has 31 stories including 3 levels of podium, which the clubhouse is located on the 2F, and mechanical rooms occupied 1F respectively.   The unit types are mainly 1-2 bedrooms units with size ranging from 26m² to 45m² net.  The top two levels are special executive floors, which only three bedroom unit is provided and the size is approximately 80m2.  The clubhouse has myriad of facilities which include gym, spa, director’s club, outdoor landscape garden and BBQ area.

The project demonstrates compact living in the urban environment, making use of nature, green and natural ventilation. Large folding doors allow cross ventilation through the clubhouse to the open terrace at the rear.  The facade design features bespoke angular-shaped balcony with bi-folding door system, which allows users to fully open the entire width of the living space.  Another utility balcony can be found in the back of typical units to allow cross ventilation in the compact living space.  Open kitchen concept is implemented in all units including 2-bedrooms units as it allows better ventilation and more sunlight penetration.  Also, large glazing openings are incorporated in the kitchen and bathroom areas to capture the Victoria Park view.

 

Merit Award for Interior Architecture:
The Park Lane Hong Kong, A Pullman Hotel by CL3 Architects Ltd.

Winner: CL3 Architects Ltd.
Award: Merit Award for Interior Architecture

A Hong Kong based hotel built in 1974 with 800 rooms, The Park Lane recently came under the Pullman management. A total re-branding requires the designer to reinvent the arrival experience including the porte cochere, entrance, lobby and lobby lounge.  The design results in a young, open and welcoming experience by blending these zones into one visually open environment. Consistent column treatment of internally lit glass columns, coupled with new external glazing, tie the outside to the inside. Exposed ceiling, mood lighting, designer furniture, a lobby lounge with a bar/pantry focus, and state of the art technology gives an energetic and spacious ambience.    The reception, handling 800 guests daily, is clustered into 5 check in/out islands.  Luggage storage is a major functional issues. Wall treatments in the formed of stacked luggages dramatize the space.  The bar lounge with various furniture groupings becomes an interactive social place all day long.

Merit Award for Interior Architecture:
GTB Shanghai Office by M Moser Associates Ltd.

Winner: M Moser Associates Ltd.
Award: Merit Award for Interior Architecture

The hallmarks of nature and healthy living inspire creativity and collaboration in this distinctive new office for GTB in Shanghai.

Much of the design’s impetus came from its location away from GTB’s previous office in central Shanghai. With retaining existing creative staff and recruiting new members a priority, GTB was determined to create a work environment that supported a healthy lifestyle and work-life balance. WELL certification for the design would underline its focus on ‘human sustainability’.

Obvious manifestations of this approach include the lush green wall in the staff bistro, a generously sized space that can be opened up to flow directly into an adjoining ‘flex room’. The result is a larger venue for regular staff social gatherings (kicked off every Friday by sounding a horn), events, or town hall meetings.

Elements of the bistro, including the green wall and wood flooring, reappear elsewhere to give even work areas a touch of the outdoors. The latter are wrapped against the glass curtain wall, giving them sweeping outside views and natural light during the day. Every few rows of benches is served by a ‘backyard’ – an open break-out zone that serves as a natural venue for brainstorming, ad hoc discussions, or away-from-the-desk work.

Between the open work areas and the building core – itself ‘wrapped’ with enclosed meeting spaces – is a corridor loop whose 2.4m width and contrasting floor colour give it something of a running track feel; perfectly symbolic of a design that ‘walks the talk’ of staff wellness.

Merit Award for Interior Architecture:
Origin of Thoughts by CL3 Architects Ltd.

Winner: CL3 Architects Ltd.
Award: Merit Award for Interior Architecture

A Hong Kong architect’s 40 year career is exhibited through drawings, studies, sketchbooks, art, furniture, and collections of inspirational items and a short film.

Based on a Chinese esthetics and planning principle, the exhibition is laid in 3 main parts: A central axis of inspiration items forming a “runway” leading to a large cylindrical shape display of 100 paintings suspended by a cable system as the focus of the exhibition.  To the right of this, 12 plywood tables lit by wet market lamps displaying archival materials describing the creative process.  To the left, an art installation made of paper envelops.  A screening room displays a short film which documents the built projects.

Simplicity in use of plywood as the only material, simple and bold graphics and focused use of lighting gives a consistent and strong DNA to the display.

Merit Award for Unbuilt Project:
Chengdu City Music Hall by Andrew Bromberg, Assoc. AIA

Winner: Andrew Bromberg, Assoc. AIA
Award: Merit Award for Unbuilt Project

Located in Wuhou district Chengdu, China, Chengdu City Music Hall symbolises timelessness of nature, culture, and heritage housing the finest world-class cultural venues, art exhibition halls, and educational facilities as a city landmark. Inspired by traditional Chinese landscape painting Shan Shui, literally mountain and river, the project formalises this language through its roof topography ‘mountains’ and erosion along the lower pedestrian levels  ‘river’.  It leads people to nature with its roofscape which recaptures the blurred mountain contours in the mist in the traditional paintings.

Through cascading the roofscape, the modest project mass allows smooth transition from the large commercial buildings on the southwest of the site to the Sichuan Conservatory of Music and the human-scale residential buildings on the northeast. With careful planning on the programmes, large commercial components including opera, theater and concert Halls are positioned along the First Ring road creating a formal edge. A pedestrian flow along the northeast edge creates a ‘flowing river’, whilst the mass terraces on the opposite side towards the formal edge become a campus connecting the formal edge to the informal school. An art-themed hotel anchors the northeast corner which is accessible from the floating roof gardens as well as the drop-off area along the ground level.

With China’s National Heritage Giant Panda Sanctuaries housing 80% of the world’s rarest species, the project pays tribute with its lushly vegetated bamboo rooftops which can be perceived as floating mountains above the city with interconnected paths to induce breezes and create a comfortable environment.

Merit Award for Unbuilt Project:
The Urban Voids by Ping Jiang, AIA

Winner: Ping Jiang, AIA
Award: Merit Award for Unbuilt Project

The Urban Voids is a mixed use development with boutique retail and grade A office. The site is located in the most vibrant commercial district Guan Yin Qiao in Chongqing, one of the most populous Chinese cities and the economic engine of southwest China. Featuring its nature terrain and rivers, Chongqing has been developed a spectacular urban landscape. It is our deliberate effort to create a unique building that reflects the attributes of the site and is specific to the character of Chongqing.

The design is grounded in the city’s history, it is not intended as trophy object, but as integrated entities in a permeable urban complex. It is restrained yet ambitious. The pure geometry is proportioned for optimal performance, a comprehensive sustainability study includes urban wind environment analysis, daylight provision & lighting concept, solar heat gain control and material on embodied energy and life-cycle costing. It will become an identifiable landmark for Chongqing that is immediate and unique, while simultaneously remaining an integrated and representative piece of the mountain city’s rich culture, setting the standard for new mixed use development in China.