Navigate / search

2017 Highlights

Design Awards

This year, the jurors selected 8 submissions for Award distinction. Specifically, (2) Honors Awards for Architecture,  (2) Merit Awards for Architecture, (3) Merit Awards for Interior Architecture, and (1) Merit Award for Unbuilt Project.

In addition, two recipients of the AIA Hong Kong Scholastic Award 2017 have been selected by the University of Hong Kong and the Chinese University of Hong Kong.

The AIA Hong Kong would like to express sincere thanks and appreciation to the jurors for participation. The jurors for the 2017 Design Awards include:

Mr. James Wright, FAIA, NCARB – Jury Chair
President, AIA International Region

Mr.George Kunihiro, FAIA
Advisor, Architects Regional Council Asia

Ms. Claire Weisz, FAIA
Principal-in-charge, WXY Architecture + Urban Design

Mr. Marvin Chen, FHKIA, RA, APEC Architect
President, Hong Kong Institute of Architects

Mr. Paul Chu, HKIA, RA
Head, Department of Architecture, Chu Hai College of Higher Education

Mr. Gregory Leong, AIA
Co-Chair, 2017 Honors & Awards Committee

Mr. Brian Jan, Assoc. AIA
Technical Advisor, 2016 Honors & Awards Committee

Scholastic Awards
The AIA Hong Kong is pleased to announce that this year’s recipients of AIA Hong Kong Scholastic Awards are:
Mr. Wilson Fung Ching Wai, The Chinese University of Hong Kong
Ms. Yeung Tsz Wing, The University of Hong Kong

Honorary Membership & Citations
The AIA Hong Kong is pleased to announce this year’s Honorary Members and Chapter Citations recipients.

AlA Hong Kong Chapter Citation

Architecture For Children

In recognition of significant contributions in the Chapter’s region by volunteer arc architects leading educational programs for primary school children in Hong Kong to raise awareness of issues such as equity, access, ecology and sustainability in their built environment.

Environmental Protection Department, HKSAR Government

In recognition of distinguished achievement in the Chapter’s region for developing T-PARK, a state-of-the-art sludge treatment plant with integrated educational and recreational facilities that showcase to the public the benefits of ‘turning waste to energy’ and sustainable recource recovery.

AlA Hong Kong Honorary Affiliate Membership
Mr. Raymond Fung Wing-Kee, JP, Hon. AIA (HK)

In recognition of distinguished contributions in the Chapter’s region as both an accomplished architect and Chinese ink painter, whose environmentally sensitive building designs and evocative, abstract landscape paintings have captured the symbiotic relationship between land and city in Hong Kong.

Honor Award for Architecture:
Jiangxi Nanchang Greenland Central Plaza, Parcel A by Skidmore, Owings & Merrill LLP

Winner: Skidmore, Owings & Merrill LLP
Award: Honor Award for Architecture

Twin towers anchor the Jiangxi Nanchang Greenland Central Plaza, Parcel A project. The identical towers, which stand 303m tall and 100m apart, are the tallest buildings in Nanchang and create a striking statement on the city’s developing skyline.

To achieve their organic shape, the towers’ square footprints parallel the street and rotate 45 degrees as they rise; this scheme was executed using parametric design, and has the added functional benefit of optimizing access at grade and aligning office space to the Ganjiang River. The towers’ twisting frames are finished in cold-bent glass: each glass panel has been bent as much as 1.5 percent out of plane to achieve a consistent reflective, luminous appearance.

A freestanding canopy employing a complex cable-net support system foots each tower. Both skyscrapers also feature crowns of precisely spaced and angled glass panels. The design of this uppermost feature maximizes permeability in the prevailing wind direction. The design team conducted extensive research to determine how far to push each panel out of plane in order to ensure long-term durability and architectural soundness of the panels and their sealants.

Both skyscrapers also feature crowns of precisely spaced and angled glass panels. The design of this uppermost feature maximizes permeability in the prevailing wind direction, to minimize wind loading at the base of the towers.

Meanwhile, the panels appear most dense in the dominant visual direction, making the towers seem as if they are dissolving into the horizon.

Completed in 2015, the landmark skyscrapers are anchor an emerging business, civic, and residential zone in Nanchang’s booming new city.

Honor Award for Architecture:
Topwin Center and InterContinental Beijing Sanlitun by HOK International (Asia/Pacific) Ltd.

Winner: HOK International (Asia/Pacific) Ltd.
Award: Honor Award for Architecture

The project includes a 305-key InterContinental Hotel, 48 luxury apartments and a 430,555-sq.-m. boutique retail mall.

Challenged by a narrow site, the designers drafted a tapered silhouette at the two ends of the tower with a linear silhouette at the building’s core. The resulting form creates a dramatic exterior that offers uninterrupted panoramic views for hotel guests.

The hotel’s facade features a hexagon-patterned steel structure integrated with LED lights that give the tower a distinctive honeycombed texture by day. At night, the building’s skin comes alive to create mesmerizing light shows.

Located within the hotel’s linear massing, the hotel’s guestrooms face stunning views of the Forbidden City and Beijing’s energetic financial district to the west and its vibrant local cultural district in the east. Suites on the north and south ends of the building feature a triangular floor arrangement that offer 270-degree, panoramic city views. The dramatic hotel entrance boasts one of Beijing’s largest revolving doors as a grand entrance into the lobby. The hotel restaurant’s patio allows diners to experience the neighborhood’s hustle and bustle.

To keep traffic flows distinct within the building, the design team created separate entrances for retail, hotel and residential users. The four basement floors incorporate guest parking, storage, mechanical systems, staff training rooms and other operational functions. Separate lifts for servicing the kitchen and other staff ensure efficient service and user flow.

To enhance sustainability, the building uses materials designed to reduce energy consumption through minimizing solar heat gain and glare.

Merit Award for Architecture:
City’s Playground Pavilion by Architecture Commons Ltd.

Winner: Architecture Commons Ltd.
Award: Merit Award for Architecture

City’s Playground is an exhibition commissioned by the Planning Department in celebration of the 20th Anniversary of HKSAR. The Pavilion is the front beacon drawing the city’s attention, while the main exhibition content of the various planning initiatives in Hong Kong is distributed in three halls in the City Gallery building. Programmatically the Pavilion has two purposes: first is a stage and backdrop for large public performances, and the second is a digital art gallery. The design of the pavilion is a direct response to the two functional spaces by anchoring them on the two ends like a dumb bell scheme. The larger opening faces Central, the smaller opening looks back to the City Gallery, and the connecting corridor holds a themed exhibition procured by the Department.

In light of the temporary nature of the Pavilion, galvanized steel mesh was chosen as the cladding material to give the Pavilion a translucent presence. It also allows the visitor to appreciate the impressive cantilevered ring and the triangulated structure within. A key design feature of the Pavilion is the four continuous edge linings, which were painstakingly planned to wrap the structure in a continuous manner. They are programmed to give off a pulsating intensity of light, and to trace the profiles in synchronized motion. The effect is dramatic and it impresses upon our visitors the unique form and vibrancy of the Pavilion.

Merit Award for Architecture:
M+ Pavilion by VPANG Architects Ltd.

Winner: VPANG Architects Ltd.
Award: Merit Award for Architecture

M+ Pavilion is an exhibition and event space in the midst of the West Kowloon Cultural District. It is the first permanent building in the District and has opened to the public since September 2016.

In line with the overall City Park design concept of the District, the Pavilion aims at offering a respite from hectic city life. It should be a simple, pure and clean space; a space situated away from city noise and pollution, a space that could open our hearts, relax our minds, and appreciate artwork amidst the backdrop of the cityscape.

The design of M+ Pavilion is represented as a Floating Art Platform. The main exhibition space elevated on a berm made the structure as if floating amongst trees and foliage while the white walls filtered the environment noises and framing the views.

Elevated deck and walls are strategically designed to intertwine with its surroundings in a human scale. Visitors enter the Pavilion arriving at an elevated outdoor terrace with an expansive scene of the Hong Kong skyline and Victoria Harbor.

Blending itself into the surroundings, the camouflaging mirrored external walls not only reflect the surrounding context, but also reverberating and witnessing the transformation of the Park and city in time.

The exhibition space has full length openable glazed doors to create connection between indoor and outdoor open deck and landscape berm with various lightings and open-air settings. This flexibility allows transformations and the Pavilion is a platform for staging all kinds of exhibitions and events.

Merit Award for Interior Architecture:
Hong Kong International Airport Preschool by Architecture Commons Ltd.

Winner: Architecture Commons Ltd.
Award: Merit Award for Interior Architecture

The Hong Kong International Airport Preschool is a new facility that caters to the day care needs of airport employees. Besides serving the employees’ children, the Preschool also hopes to inspire other corporations to offer similar service and ease the loads of many working mothers.

The Preschool enjoys a view to the Lantau Mountains through the seven metres high curtain wall. The design takes full advantage of the height and daylight for the classroom and playground. Rarely do Hong Kong children enjoy so much room in a learning environment.

All the utility spaces line the back wall and they are given the form of a series of pitch roofs to decrease the massiveness. More importantly, the peaks and troughs of the rooms profile serve to conceal the mechanical systems, which can very efficiently condition the habitation zone without wasting energy to the void above.

Above the utility rooms, the roof pitches transform into a wooden diagrid which wraps the back wall and the ceiling. They conceal the building systems and accentuate the gradient of green colours in the space. Every effort is made to minimize volatile organic compounds in this space, from certified furniture suppliers, to flushing the space with fresh air per Leed standards prior to the opening.

The language of the roof pitch carries over to the display, seating, and storage furniture at the façade. There are many niches in which the children can rest, play, and read, and the vibrant colours add energy and playfulness to the school.

Merit Award for Interior Architecture:
Push/Pull by CL3 Architects Ltd. / LIM + LU

Winner: CL3 Architects Ltd. / LIM + LU
Award: Merit Award for Interior Architecture

Cornell University has a studio for architecture students in New York City. Located in lower Manhattan. The 12,000 S.F. studio has about 3,000 S.F. dedicated to a multifunctional space that serves as reception, lounge, crit room and event space. This resulted in an empty room for most of the time. The studio looks for a design that will give identity to the space.

The trolley is uniquely New York and a memory of lower Manhattan, when it was dockyards and loading district. The design concept is to create a series of adaptable furniture with the trolleys.

The design journey began by examining the inherent qualities of these trolleys and how they are used on a daily basis. Used both upright and at other times reclined position, this bipolar characteristic presented the opportunity to design a furniture series that could also have multiple personalities. For example, a piece that functions as a two-seater sofa in its reclined position may transform into a coat rack for an event when it’s upright. When a piece is in one posture, one can notice subtle hints that it can be used in another stance. This exploration resulted in 12 pieces of multi-purpose portable furniture. A side table turns into a lectern. A bar unit has two position for high or low counter services.

Built of metal for durability, a color palette adapted from Le Corbusier’s Chandigarh gives a punch of energy to an all white space.

Merit Award for Interior Architecture:
Tao Hua Yuan by CL3 Architects Ltd.

Winner: CL3 Architects Ltd.
Award: Merit Award for Interior Architecture

Located in a hot spring resort area outside of Nanjing. Tao Hua Yuan is a contemporary structure in Chinese Vernacular on top of a hill and carved into a young forest growth.

Used as a tea house to promote Chinese culture of tea drinking and calligraphy, the design utilized a quite zen esthetic to bring tranquility to the space. The program is divided into a tea lounge, a calligraphy room, and a restaurant.

The architecture is inspired by the Chinese Courtyard House, with a series of enclosed spaces formed around open spaces and connected by covered walkways. The Interior becomes an extension of the architecture and incorporates traditional elements like scholar rocks, lanterns, paintings and works of art, to create a tranquil environment that is one with nature.

Large glass panels encloses the calligraphy room, allowing ample natural light to come in while framing the spectacular view of the young forest. The restaurant enjoys a similar tall space with green views. Sliding screens and a low wall with scholar rocks display divides the space and gives privacy to the guests. Black mirror on the floor creates the illusion of water on which the rocks float.

The overall palette remains simple. Use of wood, bamboo and concrete to create zen tranquility. The verticality of the young forest is reinforced by the vertical lines in the interior design. Custom designed furniture and lighting gives a contemporary interpretation to the Chinese cultural heritage.

Merit Award for Unbuilt Project:
1+1=1 Tower, Great Wall Technology Headquarter by Studio Georges Hung Ltd.

Winner: Studio Georges Hung Ltd.
Award: Merit Award for Unbuilt Project

1+1=1 Tower reflects the innovative spirit of the Great Wall company: creative, collaborative and visionary. Our strategies lie in creating architectural opportunities for collaborative-interactive spaces between departments and generating a unique and identifiable visual spatial volume that spans the macro and micro scale of a tower.

Composed of two slender towers, one Research and development and the other Administration, each unique in its form yet together recomposes into one overall tower. The strong feature of this project lies in the vertical void. It shapes a canyon of different volumes and different proportions that create a succession hierarchy of shared spaces. The assemblage forms a layered organic composition of shared functions and facilities between the 2 principal departments (Administration offices and Research & Development). They are organized to foster interrelationship through collaborative and interactive shared functions, promoting networking, both professionally and socially. Natural daylight and air are omnipresent throughout the tower. Natural daylight intercepts the tower from the top to the bottom: the air cross it from north to south and the landscape is laid out as a grid that creates a pixelated surface of pavement, water features and green areas.

Our proposal creates a strong corporative identity for Great Wall, and defines a vibrant landmark for ShenZhen and ShenZhen High Tech Industry Park. A new edifice that defies boundaries between traditional and modern, public and private, exterior and interior. Something in between!