Navigate / search

2018 Highlights

Design Awards

This year, the jurors selected 8 submissions for Award distinction. Specifically, (1) Honors Awards for Architecture,  (3) Merit Awards for Architecture, (2) Merit Awards for Interior Architecture, and (3) Merit Award for Urban Design Project.

In addition, two recipients of the AIA Hong Kong Scholastic Award 2018 have been selected by the University of Hong Kong and the Chinese University of Hong Kong.

The AIA Hong Kong would like to express sincere thanks and appreciation to the jurors for participation. The jurors for the 2018 Design Awards include:

Mr. Erik Gerard L’Heureux, AIA LEED AP BD+C – Jury Chair
Vice Dean – Department of Architecture | National University of Singapore Principal | Pencil Office, US

Ms. Grace Cheung, AIA
Co-Founder | Principal Architect | Xrange, Taiwan

Mr. Raymond Fung, JP, FHKIA, Hon. AIA (HK)
Member of Development Committee | WKCD

Ms. Wenjing HUANG, AIA
Founding Partner | OPEN Architecture, Beijing

Mr. Kenneth Hau, FAIA
Co-Chair, 2018 Honors & Awards Committee

Mr. Gregory Leong, AIA
Co-Chair, 2018 Honors & Awards Committee

Mr. Simon Hsu, AIA
2018 Honors & Awards Committee

Scholastic Awards
The AIA Hong Kong is pleased to announce that this year’s recipients of AIA Hong Kong Scholastic Awards are:
Mr. Justin Cheng Wai Tat, The Chinese University of Hong Kong
Mr. Chun Ka Ming, The University of Hong Kong

Honorary Membership & Citations
The AIA Hong Kong is pleased to announce this year’s Honorary Members and Chapter Citations recipients.

AlA Hong Kong Chapter Citation

Hong Kong Jockey Club

In recognition of significant contributions in the Chapter’s region for their transformation of the Central Police Station Compound into a center for the arts, culture and heritage through sensitive restoration and adaptive reuse of the existing structures, and contemporary additions to this valuable site that will enhance its legacy as a Hong Kong landmark for generations to come.

Link Asset Management Limited

In recognition of distinguished achievement in the Chapter’s region for their long-term support of the Stanley Plaza / Southside Glass Recycling Initiative, a volunteer, community engagement project that emphasizes sustainability while educating the public on the importance of recycling to the environment, through long-term collection and reduce-reuse-recycle programs across the territory.

 

Honor Award for Architecture:
Medog Meteorological Center by EID Architecture

Winner: EID Architecture
Award: Honor Award for Architecture

The Medog Meteorological Center (MMC) is located at the lowest point of the remote Medog County, which is the last county in China to be accessed by highway and is surrounded by mountains with stunning natural landscape. Consisting of the administrative office and staff dormitory, MMC is conceived as enclosed courtyard. It serves as a hybrid building for the local meteorological bureau according to the occupants’ daily routine.

Remote Intervention
Few problems were confronted due to the climatic condition and the hard-to-reach location. The former brought challenges to the design process and the material selection while the latter led to the isolation of the county originally, which resulted in poor accessibility to the site as well as limited local constructional skills. These problems were solved via remote intervention by using instant communication tools to monitor both electronically and graphically.

Reinterpretation of the Vernacular
The design and materiality pay tribute to local ethnic culture, blending traditional Moinba and Lhoba architecture with modern architectural elements, creating a contemporary building sensitive to local culture and tectonic tradition. Our remote intervention began with the material selection of local pinewood and prefabricated in situ to preserve the appearance of the wood to be as natural as possible.

Merit Award for Architecture:
H Queen’s by CL3 Architects Ltd

Winner: CL3 Architects Ltd
Award: Merit Award for Architecture

The term “Form Follows Function” is greatly challenged in the design of commercial buildings in modern cities as the “function” of it’s tenants becomes generic. H Queen’s is unique in breaking this taboo by imagining it’s occupant early on: situated on the historic Pottinger Street and Queen’s Road Central, this 700 s.m. site with a total built up area of 10,000 s.m. is in the center of Hong Kong’s art district. The redevelopment of the Central Police Station into and art and culture complex is just up the street. Therefore we have imagined the first purpose built vertical art galleries building in the world. Of the 24 floors, about 2/3 are galleries and 1/3 are restaurants. The provision of terraces for the restaurants results in the sculptural form of the building.

Merit Award for Architecture:
Ningbo Bank of China by Skidmore, Owings & Merrill LLP

Winner: Skidmore, Owings & Merrill LLP
Award: Merit Award for Architecture

Anchoring the skyline in Ningbo Eastern New City, Zhejiang province, the Ningbo Bank of China tower is the newest landmark in the city’s financial district. Surrounded by a landscaped public plaza, the 50-story tower serves as headquarters of one of the nation’s fastest growing banks and stands as a gathering place for the neighborhood in the heart of the financial district.

 

Clad in a sweeping curtain of glass, the tower integrates a porous metal diagrid canopy to cap a pedestrian-level podium and shelter, with a rooftop garden. Inside the podium, an open, three-story lobby provides full-service banking and houses a private employee cafeteria on the fourth floor.

 

Each floor of the tower rotates one degree and steps in 100mm around the central core to create a seamless, twisting form from base to crown. All floors utilize 48 perimeter mini-columns draped vertically to avoid structural torque and provide an identical framework for flexible, column-free lease spaces.

 

Ample natural light permeates the interiors, which provide shifting vantage points of the city, mountains and sea, and a public open-air crown provides sweeping panoramic views, 246 meters above street level.

 

The tower also features a comprehensive sustainability scheme, including smart appliances, recycled building materials, individual controls for lighting and thermal systems, improved insulation, and a façade punctuated with translucent fins between high-performance glass panels, mitigating solar gain.

 

A modern embodiment of Ningbo’s history of banking, the new Bank of China reinforces the company’s reputation as a leading institution in China.

Merit Award for Architecture:
St. Stephen’s Preparatory School Ho Shun Yuk Building by Philip Liao and Partners Ltd

Winner: Philip Liao and Partners Ltd
Award: Merit Award for Architecture

The new teaching complex situated on an elevated ground on the beautiful St. Stephen’s Beach. The courtyard complex with a covered link bridge connects to the main campus. It houses twelve classrooms, a library, a naturally ventilated and lit covered forum, an indoor theatre adjacent to the outdoor theatre, staff offices and headmaster’s accommodation. Activity spaces include climbing wall, green house, and covered playground. The outdoor theatre sits at the centre forum of the building. It becomes the heart of the complex.

Merit Award for Interior Architecture:
Banyan Tree Anji by CL3 Architects Ltd

Winner: CL3 Architects Ltd
Award: Merit Award for Interior Architecture

Located inside a mountainous bamboo forest and with a view to a lake, the Banyan Tree Resort blends traditional Chinese architecture with contemporary hotel amenities. The interior design compliments the traditional pitched roof structure and recreated a pitched wooden ceiling below which the functions of entry foyer, reception, lobby lounge and a library are organized around a central courtyard with a reflecting pond. Visually the spaces are connected and extended into the landscape, while functionally they each takes on a separate identity by the use of soft furnishings and space planning. Overall a simple material palette of a dark stone flooring, wooden wall panels and ceiling, and rice paper wall screens create a zen simplicity. The design is also complimented with a Chinese restaurant in the same material palette.

Merit Award for Interior Architecture:
DJAPA by Richards Basmajian

Winner: Richards Basmajian
Award: Merit Award for Interior Architecture

 

Djapa is a Brazilian-Japanese Bar and Restaurant whose core design theme borrows from the imagery of the Favela: shanty towns that have grown around the major cities of Brazil, where vivid colours and graffiti adorn the raw concrete, steel sheet, timber boarding and block structures from which they are built.

 

Wall are left either unfinished or with spray and hand brush graffiti. Contemporary Japanese art, principally from the anime genre, hangs on either bare or graffiti daubed walls. Sculptural pieces occupy prominent locations on both floors.

 

Floors are mainly unfinished concrete partially inlaid with brightly coloured, smashed ceramic plates and bowls and shards of mirror and, in random patches, recycled parquet flooring.

 

Seating on both floors in a variety of bold paint colours. Sake barrels are used as table stools in the bar area. Table surfaces are of roughly hewn timber and bar tops are of solid Sapele inlaid with bright circles of colour.

 

Open ceilings leave services exposed, with expanded metal mesh through which antique tungsten effect LED lamps provide a warm glow. Track mounted spots illuminate the artwork and pendant lampshades, from recycled straw hats, hover over the tables and bartops.

 

At both levels, windows and fold-back doors, have applied, rust-look patina finishes. The exterior bullet ridden signage board is similarly rusted.

 

An open kitchen on the first floor prepares food for both levels while the Japanese Whisky Bar at ground similarly serves the two via a new dumb waiter.

Merit Award for Urban Design:
Dongying Hekou Mingcui Lake Landscape Design by AECOM-Shanghai

Winner: AECOM-Shanghai
Award: Merit Award for Urban Design

Mingcui Lake is a revitalized urban waterfront situated in Hekou district, Yellow River delta, China. Both urban and ecological issues were emphasized throughout the design and construction. During the planning and design
process, the project team conducted extensive analysis and research to determine ecological solutions to the issues encountered. The resulting landscape provides restoration for alkaline-saline soils, bird habitats and
wetlands, while simultaneously creating a vast public open space network for recreation and environmental awareness.

Mingcui Lake now serves as a ‘green lung’ for the greater urban region and a pilot project for ecological restoration and sustainable development in northern China.

Merit Award for Urban Design:
Guilin Integral by Ronald Lu & Partners

Winner: Ronald Lu & Partners
Award: Merit Award for Urban Design

A textile and garment manufacturer is dedicated to changing the traditional image of low-tech processing industry by integrating conservation elements with “Industry 4.0” in its new manufacturing plant in a scenic natural area — Guilin, China.

Integral is comprised of a manufacturing zone for a state of the art spinning factory and garment production; an experience and exhibition zone showcasing technological development of textile industry; a learning centre, a scenic dining facilities for staff and a botanical garden where natural dye crops are planted.

Integral’s prime planning and architectural design principles were to respect nature and site context and create architecture which co-exists with the natural landscape. It strives to create a balance between nature and humanity, while enhancing industrial & technological advancement of society.

Design of Integral began with studies of the site’s topography and geology and also referred to the history and culture of Guilin. The ultimate plan was to turn this manufacturing-led area into a new type of conservation-led development. The design artfully combines three industries on one site – planting and farming, manufacturing and tourism.

We believes that the concept of co-existing with and co-developing alongside the natural environment is redefining the aesthetic of architecture in the 21st century. We are now re-prioritising the natural environment over personal identity and design preferences.

The design of Integral is not focused on a single building but ensuring that the local environment, topography, culture and history inspired the final design. Integral has become a leading role model for a new type of functional and sustainable architecture that is pioneering a green built industrial environment.