Navigate / search

2019 Highlights

Design Awards

This year, the jurors selected 16 submissions for Award distinction. Specifically, (1) Honors Awards for Architecture,  (2) Merit Awards for Architecture, (2) Honors Awards for Interior Architecture,  (4) Merit Awards for Interior Architecture, (4) Honors Awards for Urban Design, (1) Merit Awards for Urban Design, and (2) Merit Award for Unbuilt Project.

In addition, 3 recipients of the AIA Hong Kong Scholastic Award 2019 have been selected by the University of Hong Kong, the Chinese University of Hong Kong and Chu Hai College.

The AIA Hong Kong would like to express sincere thanks and appreciation to the jurors for participation. The jurors for the 2019 Design Awards include:

Mr. Christopher Chan, AIA, LEED AP BD+C
Principal | Moore Ruble Yudell Architects & Planners

Mr. Hoyin Lee, Hon. AIA
Associate Professor and Head, Division of Architectural Conservation Programmes | HKU

Mr. Scott Gold, AIA
President | PDFM

Ms. Winnie Ho, JP
Deputy Director | Architectural Services Department

Mr. Gregory Leong, AIA
Chair, 2019 Honors & Awards Committee

Mr. Simon Hsu, AIA
2019 Honors & Awards Committee

Scholastic Awards
The AIA Hong Kong is pleased to announce that this year’s recipients of AIA Hong Kong Scholastic Awards are:
Mr. Jacky Lee Hiu Yeung, The Chinese University of Hong Kong
Mr. Samuel Tam Shing Yat, The University of Hong Kong
Ms. Wong Sin Yee, Chu Hai College

Honorary Membership & Citations
The AIA Hong Kong is pleased to announce this year’s Honorary Members and Chapter Citations recipients.

AlA Hong Kong Chapter Citation

Light Be

In recognition of distinguished achievement in the Chapter’s region as a pioneer of social housing with its Light Home programme that converts disused and abandoned buildings into affordable rental homes for low-income families in collaboration with the private sector, as well as with government support.

Design Trust

In recognition of distinguished achievement in the Chapter’s region as a not-for-profit initiative supporting creative design projects and research, and advocating for the importance of thoughtful design while actively engaging communities through public events in Hong Kong and the Greater Bay Area.

AlA Hong Kong Honorary Affiliate Membership

PROFESSOR BARRY FEGAN WILL, FHKIA, RAIA, APA, Hon. AIA(HK)

In recognition of distinguished contributions in the Chapter’s region for more than four decades as a leading architect in global practice, faculty dean of architecture, mentor to students and young practitioners, and chairman of architectural institutes, boards and councils in Hong Kong, China and Asia.

Honor Award for Architecture:
Peking University School of Transnational Law

Winner: Kohn Pedersen Fox Associates
Award: Honor Award for Architecture

As the gateway to Peking University’s Shenzhen campus, the Transnational School of Law building facilitates innovative ways of study and collaboration in a form that reflects the program’s unique approach to legal education.

Two bars within a triangular site accommodate the school’s mixed academic program and form a centralized, terraced gathering space, or “study cascade,” that links each level through a series of variegated stairs, bleachers, and lounges. Fronting the main campus at five stories, the taller, north-facing bar contains the majority of classrooms, offices and research spaces. The narrow, southern bar, which faces the river and offers views of the mountains, comprises smaller seminar rooms, private offices, and break-out spaces. Throughout, wooden screens form warm, human-scaled enclosures, providing privacy and seating while framing unique viewpoints.

Thematically, the exterior massing communicates “the two sides of the law,” the notion that there are multiple points of view on all legal questions. Relating to the predominant campus character, the north façade utilizes white terracotta elements enlivened by colored terracotta and dark brick. The more “organic” south façade is defined in large part by the glazed form of the study cascade. The façade’s visual harmony reinterprets traditional Chinese, grey slate and brick architecture, articulated as different textures and patterns that take advantage of strong southern light through passive ventilation. Overall, the project promotes social interaction between students and faculty to communicate the school’s global mission to the world, while offering an impressive campus addition.

Honor Award for Urban Design:
Nantong Green Corridor

Winner: AECOM Asia Company Limited
Award: Honor Award for Urban Design

The Nantong Green Corridor provides drainage to the Yangtze River delta and covers approximately 836 hectare of previously used industrial areas and newly urbanized areas stretching 7.5 km from north to south, in Nantong, Jiangsu province, China.

The project aims to regain the forest cover and waterways that once connected these areas before the rapid industrialization, agricultural practices and pollution drastically changed the landscape. The drainage corridor will help mitigate and stabilize the existing pollutants found in the soil and water.

It was designed to act as “green infrastructure” providing storm water treatment for the urban areas surrounding Nantong as well as provide one large multifunctional regional park complete with wildlife habitat, park amenities and multi-modal pathways to connect people together.

The overall park system promotes a healthy lifestyle for visitors and locals. Every space provides a variety of programming for people of all ages to experience and enjoy, such as different kinds of sports, bicycling, gathering etc. interacting with nature and the city.

The importance of the project has been realized both from a “green infrastructure” aspect as well as a catalyst for investment. The population in the area has grown from 180,000 from 2009 to 212,000 in 2017 and has created communities along the corridor that all use the parkspace.

As part of the Nantong’s development vision, the project will be one piece of a larger strategy to provide an ecological green belt around the city in addition to creating a catalyst for new sustainable development.

Honor Award for Urban Design:
The Vision Plan for Ningchang Historical Town, Chongqing

Winner: AECOM Asia Company Limited
Award: Honor Award for Urban Design

Project Overview
When considering land, the ancient town has been almost uninhabited. We are invited to reinvent the town’s future.

Project Goal
A Vision Plan, with full community upgrading.
Three key design principles are put forward, and each contributes to the overall conservation, economics, and sustainable future of the town.

Key Principles
1. HERITAGE + NEW MOBILITY
from Traditional Single-sided Village to Double-sided Multiple-trail Destination
– Create a Double-sided development along the Spine River.
– Narrow the 3.5 km route into a 1km circle across two sides.
– Identify 8 minor theme trails for visitors’ own choices, more access to certain heritages.
2. HERITAGE + NEW SCENES
from Linear Ruins Sites to Diverse Open Spaces
– Turn the River and its wide Stone Beach into the brand-new name card open space, together with its 3.5 km splendid façade.
– Terraced Plazas and Gardens, Ruin Plazas and Gardens are created to amplify local terrific topography and ruin
feature.- Hanging Bridge as an open space are emphasized.
3. HERITAGE + NEW NODES
from Ruin and Heritages to Immersive Experience Hub
– Conservations and Restorations are in the first place.
– Implant new technologies.
– Unique Scene you wouldn’t see in the real town, but with a proper link to its past.

Honor Award for Urban Design:
Guangzhou Historic Town Conceptual Framework Plan

Winner: Skidmore, Owings & Merrill LLP (SOM)
Award: Honor Award for Urban Design

Guangzhou’s Old Town will become a priceless asset for the city. A systematic and integrated approach to historic preservation, modern re-investment and community revitalization will enrich the lives of Guangzhou residents and make Old Town a unified visitor destination. The area will be a showcase of 2,000 years of Guangfu culture and 1,000 years of commercial prosperity – the two parts of Guangzhou’s historic identity.

A coordinated action plan will re-imagine Old Town as desirable, walkable neighborhoods, and transform the area into an attractive live-work-play magnet for young people. It will re-establish the historic city’s water town character by restoring its ecological framework. It will give the old city dynamic new energy, and better integrate it into Guangzhou’s economy and tourism industry.

There are challenges for the Old Town, such as
1. Lost Architectural Heritage
2. Lost Scale and Historic Fabric
3. Loss of Neighborhoods Character and Identity
4. Lack of High Quality Public Space
5. Poor Pedestrian Experience
6. Limited Connectivity Between Historic Resources
7. Local Population Decline in Old Town Area
8. The Needs of Future Generation to be Adapted

This vision plan offers principles, near-term actions and longer-term goals, to achieve an authentic, livable and walkable new Old Town. The plan’s mountain-to-rivers ecological framework divides Old Town into three cultural districts, integrated by primary and secondary trails with branded way finding. Importantly, neighborhood and business regeneration should be integrated and simultaneous. There should be one holistic plan combining heritage preservation and infill development. Community microdegeneration projects should be bundled for efficiency and impact. Finally, Old Town should be ambitiously re-invigorated for citizens and visitors with a wide variety of activities: neighborhood cultural and creative activities, larger-scale historic and heritage programs, and major events that will attract people to historic Guangzhou from throughout the province, the nation and the world.

Merit Award for Urban Design:
MRT Jakarta Transit-Oriented Development Master Plan

Winner: Skidmore, Owings & Merrill LLP (SOM)
Award: Merit Award for Urban Design

Jakarta MRT will be the first mass rapid transit rail system in the capital of Indonesia. SOM developed a master plan to leverage the city’s investment in this new transit system. The Jakarta Transit-Oriented Development Master Plan establishes the vision, principles, and framework to implement new infrastructure, public realm improvements, and mixed-use development.

The firm developed plans for seven station areas on the North-South MRT line. At 23 kilometers long, the line connects Kampung Bandan in North Jakarta to Lebak Bulus in South Jakarta.

The Dukuh Atas MRT station, located in Central Jakarta, is a key component of the new MRT system. It is part of a new transportation hub served by five modes of transit: mass rapid transit, light rail transit, bus rapid transit, Soekarno–Hatta Airport Railink, and commuter rail. Despite these strong transit links, Dukuh Atas is challenged by a lack of connections between stations. Poor pedestrian infrastructure and physical barriers created by Sudirman Road and the Ciliwung River also make the area difficult to navigate.

In response to these challenges, the master plan provides a comprehensive urban design strategy and guidelines to improve access and connectivity. Enhanced sidewalks and streetscapes, bridges, new civic open spaces, and fine-grained and permeable development all contribute to a better pedestrian experience. SOM’s urban design guidelines support the transformation of Dukuh Atas into a livable, economically diverse, and sustainable transit-oriented neighborhood.

Merit Award for Unbuilt:
The Panda Pavilions

Winner: EID Architecture
Award: Merit Award for Unbuilt

Inspired by the natural landscape of Chengdu’s prairies, The Panda Pavilions are intended as a fusion of architecture and landscape. Located at the Chengdu National Giant Panda Research Base, the Panda Pavilions take form in the primitive geometry of a circle. Nestling in the wilderness, these panda houses embrace their natural surroundings, integrating themselves with the topography of the national park. The Panda Pavilions are designed to create an immersive experience of exploration and discovery for the visitors. They house the pandas’ indoor and outdoor activity spaces and living quarters, along with staff administrative offices and supporting facilities. Also, the pavilions provide interactive exhibition spaces designated for panda research and preservation. The design of the panda pavilions is a convergence of landscape, architecture, and land art. While the project provides a pedestrian friendly navigation experience for visitors, it prioritizes an animal-friendly environment to minimize the alienation of ecology. The pavilion facades feature pressure-treated cedar wood panels and cast-in-place concrete walls. A secondary cluster of panda houses includes a green roof of wild grass.

Merit Award for Unbuilt:
Mansion 80

Winner: Integrated Design Associates Ltd
Award: Merit Award for Unbuilt

There are 7 key points that determines the value of residential project: location, urban convenience, view, security, privacy, architectural uniqueness, and exclusivity. Of all the most expensive residential projects in the world, they are all in major international cities such as New York, London, and Hong Kong. Location arguably is the most important factor to determine the value of residential projects. However, the trade-off for city locale is the sacrifice for space. Villas, on the opposite end, is the spatially luxurious typology can only exist in the suburbs. This project expands upon the typical idea of simplex and duplex towers, and evolves the villa typology in an urban context. Mansion 80 Renai Rd. Taipei is a high end residential tower located in the most prestigious residential area of Taipei City. To create a true villa experience in a dense urban fabric, the design challenges the limitations of the stacking towers while retaining the exclusivity, privacy, luxury, and architectural unique qualities that come with a villa. In the site area of only 1600m2, all 23 units have their own private exclusive ground lobby, and elevator. The result is a truly different circulation logic that unfolds the liberating villa lifestyle experience. Mansion 80 is a one of a kind oasis in the urban concrete jungle.

Merit Award for Architecture:
H Code

Winner: CL3 Architects Limited
Award: Merit Award for Architecture

H Code is a unique architecture project that provides an urban design solution. Located near the top of Pottinger Street, the long side of the site is along Ezra Lane, a narrow back lane that connects Pottinger Street to Cochrane Street where the Central escalator is located.

At the heart of Soho, the entertainment and art district of Hong Kong, this project aims to integrate the urban texture with a low rise block on the historic Pottinger street and a dense highrise block behind.

The project is designed as a lifestyle building that complements the activity of the Soho area in Hong Kong. The facade is designed with texture and color to compliment Tai Kwun, the new arts hub in the area. Consisting of a 10 storey low block and a 22 storey high block, connectivity on the ground level along Ezra Lane is enhanced by setting back the shop frontage to create a wider pedestrian walkway, thus solving an urban problem while creating an active pedestrian link. The project supports pop up art events and installations.

The building is designed with large folding façade and byfold casement garage doors to allow natural ventilation and self created terrace spaces. Various outdoor terrace spaces and rooftop open spaces provides a green environment for the neighborhood. The low block fronting Pottinger Street is set back to allow for an open terrace along the street to easy urban congestion.

Merit Award for Architecture:
Rosewood Bangkok

Winner: Kohn Pedersen Fox Associates
Award: Merit Award for Architecture

Embracing Rosewood brand’s “A Sense of Place” philosophy, Rosewood Bangkok references cultural touchstones to create a hotel that reflects Thailand’s rich heritage and customs. Drawing inspiration from the graceful hand movement of the wai—the simple and elegant Thai gesture of greeting and welcome—two connecting high-rise structures are masterfully combined to create a dynamic form, revealing a tall, interior central opening. In keeping with the tropical environment, this atrium features lush, vertical terraced gardens, evoking Thailand’s famous caves and creating a unique guest experience.

The 159-room hotel includes two restaurants, an intimately scaled wellness spa, an outdoor swimming pool with herb garden, multi-sensory juice bar and fitness center, residential-style meeting rooms and ballroom space, as well as a top-floor speakeasy bar with DJ station, all of which show-case panoramic views of the capital. Among the mix of guestrooms are spacious “sky villas,” which feature lushly planted terraces and private plunge pools.

Located in Bangkok’s prime central business and hospitality district, Rosewood Bangkok is linked directly to the Ploenchit Skytrain Public Transit Station and forms an integral part of the recently developed node around Wireless Road that encompasses several embassies, new residential towers, offices, and high-end retail.